Rubriky
Aktuality Kronika

První skautský tábor 2016

Po dlouhém snažení jsme letos o prázdninách mohli pořádat náš oddílový skautský tábor a všichni jsme se na to náležitě těšili. Tábor proběhl v termínu od 17. do 24. července a zúčastnilo se ho celkem 19 dětí. Tábor se konal na louce u lesa v Újezdu u Rosic, kam jsme společně dojeli vlakem a potom šli 3 kilometry pěšky do tábořiště. Tábořiště bylo postaveno předem členy celého střediska a postupně během celých prázdnin se na něm vystřídalo táborů hned několik. Tábořiště se skládalo z podsadových stanů, kuchyně, jídelny, dvou stanů Tee-Pee, hangáru, sprchy umístěné v lese a latrín. Jako na správném skautském táboře nesměl chybět ani denní řád, jehož součástí byla například společná rozcvička, dopolední a odpolední programy a samozřejmě společné snídaně, obědy i večeře, o které se nám staraly naše skvělé kuchařky Kristýnka a Drahuška. Na táboře nás navštívil a následně i uspořádal polní mši pan farář Petr Havlát, za což mu moc děkujeme.

Tématem tábora byl První Skautský tábor a tak není divu, že nás před vstupem do tábořiště uvítal a celým tábořištěm provedl Robert Baden Powell (zakladatel skautingu). V průběhu tábora se dětem také představil Antonín Benjamín Svojsík (zakladatel skautingu u nás) nebo Olave Baden Powell (zakladatelka sdružení skautek). Vedoucí se na tábor dlouhou dobu pečlivě připravovali a tak se děti mohli těšit na pestrý program se spoustou her, ručních prací, ale i nauky.

Pro začátek byli děti rozděleni do čtyř týmů a společně si vymysleli název jejich skupinky, pokřik a vyrobili si družinové erby. Týmy se nakonec jmenovaly Blumy, Ohnivé papričky, Limetky a Rajčata. V těchto týmech děti strávili zbytek tábora a společně se snažili sbírat body při týmových hrách, tak aby se na konci tábora umístili na co nejlepším místě. Součástí tábora, ale byly i hry na jednotlivce. Ve středu celý tábor vyrazil společně na celodenní výlet do blízké Náměště nad Oslavou podívat se na zdejší zámek.

Vedoucí oddílu i tábora Káťa Prchalová v průběhu tábora připravovala některé účastníky tábora na skautský slib. Slib se na táboře odehrál také a slavnostně skautský slib složilo devět dětí. Tři členové z týmu vedoucích se pokusili o plnění zkoušky Tří orlích per, i když bohužel bez úspěchu. Během tábora měli táborníci možnost plnit nejrůznější odborky jako je třeba skautský historik nebo rukodělkář. Po splnění podmínek dané odborky dostanou děti nášivku, kterou si můžou následně přišít na svůj kroj.

Celý tábor vyhrála a první cenu si odvezla domů Adélka Předešlá, na druhém místě se umístila Monča Mahovská a bronz si odnesla Kája Předešlá. V konečném součtu se dá říct, že náš První oddílový skautský tábor byl velice úspěšný a dětem i vedoucím se tam velice líbilo. Tak doufejme, že se v příštích letech budeme moct těšit na další tábory.